آيا گل ها نسبت به گذشته بوى كمترى دارند!؟

ناسازگارى ژنومى

بله، اما شاید نه، به دلایلی که فکر می کنید.
یک باور خانگى معمول وجود دارد که باغ ها و گیاهان خوشبوی ما به دلیل بیماری هاى جهان مدرن و آلودگی محیط زیست، از بین رفتن زیستگاه، تغییرات آب و هوایی، عدم باغبانی مسئولیت پذیرانه و نابودی خاک ها، درحال از دست دادن قدرت مولکول های معطر خود هستند. تحقیقی که اخیرا انجام شده روشن می کند چه اتفاقی در حال رخ دادن است.
.
تولید و پرورش
.
امروزه هنوز هم به همان شکلی که “تام کاروت”، مدیر تحقیقات شرکت عمده فروشی و پخش گل “Weeks Roses”، در مصاحبه ای در نیویورک تایمز در سال ٢٠٠٥ گفت: “در پرورش گل های شاخه ای، تمرکز هنوز بر قابلیت حمل گل و عمر گلدانی آن است، و این گل های جدید همان عاشقانه های یک کنگر فرنگی (Artichoke) را دارند. مردم ابتدا جذب رنگ آنها می شوند، پس از آن در ٩٩/٤٤ درصد از مواقع، بقیه قضیه، دیگر به رایحه ای بستگی دارد که از آن استشمام می شود.”
“سوزان میلیوس” در گزارشی در “Science News” در سال ٢٠١٨ همان موارد را تایید کرد. اولویت بندی پرورش دهندگان و مصرف کنندگان که بیشتر به سمت آيتم هاى ظاهرى و دیداری سوق پیدا کرده است تا بویایی و رایحه، در طول زمان منجر به تولید گل های با عطر کمتر شده است. به عنوان مثال، گل رز صورتی چینی (Old Blush) که در گزارش اخیر “Nature Genetics” مورد بررسی موردی قرار گرفت، یک ناسازگاری ژنومی بین توالی های DNA رز رنگی و رز بویی نشان مى دهد که در آن یک صفت بر دیگری غالب می شود، “بعضی ژنوم ها، تولید یک عنصر رایحه (جزء یا مولفه عطری) را به جریان می اندازند، در حالی که دیگر ژنوم ها، تولید رنگدانه های آنتوسیانین که برای داشتن گلبرگ های گلگون مورد نیاز است را متوقف می کنند.” محققان امیدوارند که با کشف تکنیک های رمزگذاری ژنتیکی مورد نیاز برای غلبه بر ناسازگاری ژنتیکی Old Blush بین تولید رایحه و تولید رنگدانه، یافته های خود را بکار گیرند تا بتوانیم گل های بیشتری داشته باشیم که توامان هم زیبا باشند و هم خوش بو.

گرده افشانى

مقاله ای در سال ٢٠١٦ توسط Robert A.” Raguso”، عضو هیئت علمی گروه عصب شناسی و رفتار در دانشگاه کرنل تألیف شد كه ضمن تاييد كم شدن و از دست رفتن عطر گل ها، نشان می دهد اين امر می تواند از طريق روایتی تکاملی دیده شود که نیاز به جذب موثر گرده افشان ها را با جلوگیری از خطر شکارچیان غارتگر به تعادل می رساند و تنظیم می کند.
“راگوسو” در تفسیر این قضیه توضیح می دهد که “رایحه یک خاصیت اجدادی در گياهان نهان دانگان(Angiosperms) است که احتمالاً در تکامل يا همان انتقال توالی ژنتیکی به خاطر نوع گرده افشان ها یا طریقه های انجام شدن این فرآیند همچون باد يا خود-گرده افشانی که طبعا رایحه برای آن غیر ضروری است، از بین رفته است”. قبل از توجه به مطالعه ای که تغییرات رایحه در گل اطلسی كه از طریق تغییر در گرده افشان ها را پیگیری کرده بود، بیان میداشت که “تکامل گلی در اطلسی شامل یک تحول از گل های روزانه ی بنفش گرده افشانی شونده توسط زنبور عسل که فقط بنزآلدئید منتشر میکنند را به گلهای شبانه ی سفید گرده افشانی شونده توسط پروانه شب پره که مجموعه ای از بنزنویید الکل ها و استرها همراه با بنزآلدئید منتشر می کنند ، و تغییر دیگری به گلهای روزانه ی قرمز گرده افشانی شونده توسط مرغ مگس خوار که فاقد عطر و رایحه هستند را شامل می شود.”

گرم شدن جهانی

در حاليکه در مورد دو عامل تاثيرگذار بر كاهش بوى گل ها كه در قسمت هاى پيشين شرح داده شد(ناسازگارى ژنومى و گرده افشانى) نیازی به نگران شدن برای صنعت عطر وجود ندارد، چرا که به راحتی می تواند توسط کشاورزان و پرورش دهنده گیاهان معطر کنترل و مدیریت شود، اما “آلون کانانی” از پژوهشگران بين المللى با ارائه نتیجه تحقیق سال ٢٠١٦ که بیان می کرد با رشد گل اطلسی در دمای بالاتر انتشار ترکیبات معطر دچار نقص جدی می شود، نشان داد که چگونه حتی تغییرات جزئی در شرايط و دماى آب و هوا مى تواند بر روی هر دو مسئله رشد #گیاه و ضریب نفوذ و فراریت عطر(همان پخش بو و پراکندگی رایحه) اثر منفی بگذارد. “کانالی” می گوید، “افزایش دما همراه با تغییرات جهانی آب و هوا باعث تداخل در همکاری گیاه و گرده افشان می شود، تعامل و اثر متقابلی که عمدتا توسط رنگ گل و رایحه تسهیل می شد.” كانانی ادامه داد: “من در تحقیقم نشان می دهم كه افزایش دمای محیط منجر به كاهش تولید عطر گل مبتنی بر پایه فنیل پروپانوئید در دو نوع گونه های هیبرید اطلسی P720 و Blue Spark می شود … این مسئله به توقف وضعیت و فعالیت پروتئین هایی که بیوسنتز(ساخت) این ترکیبات را تسهیل می کنند، مربوط می شد. ”
بنابراین گیاهان باغی به دلیل مهندسی ژنتیک که رنگ ها را تقویت می کند، جهش ژنتیکی برای محافظت در برابر شکارچیان و تغییرات آب و هوا، به واقع در حال از دست دادن روایح خود هستند. برای صنعت عطر، تا اواسط سال ٢٠١٠ #کشاورزی به شكل امروز مورد توجه نبود اما زمانی كه فعالیت تغییر وضعیت آب و هوا تبدیل به جریان اصلی شد و جمعیت های جوانی که روی قله هزاره های اخیر قرار داشتند و نسل جوان شروع به اصلاح و بهبود و ارتباط نزدیك با طبیعت نمود که هم از نظر روحی و هم از نظر اخلاقی لازم بود، مورد توجه ويژه اى قرار گرفت. علی رغم فشارهای شدید نظارتی و رکود تولید محصول در محوطه های سنتی کشت گیاهان معطر (مانند گراس؛ منطقه ای در فرانسه که مهد عطرسازى است و از دیرباز عطر تولید میکرده است)، شور و شوق و خون جدیدی مشغول بازگرداندن خاک به تولید و کشت گل ها و گیاهان عطری است، که در نتیجه می توان امیدوار بود که مدیریت خلاقانه و سازگار با محیط زیست اجازه دهد تا محصولات صنعت و هنر عطر همچنان در شرایط اوج به رشد خود ادامه دهند که خود تضمینی است که روایح آنها برای سالهای بسیار پیش رو همچنان قوی خواهند بود.

نويسنده: Eddie Bulliqi
ترجمه: آترين استار


آخرین دیدگاه کاربران

ثبت ، نظرات کاربران