تاریخچه شیشه های عطر

یکی از جالب‌ترین موضوعات جانبی در زمینه تاریخ هنر و مد، اشیاء کوچکی هستند که در گذشته برای تزئین و دکوراسیون استفاده می‌شدند. اشیائی برای تزئین خانه‌ها، حمام‌ها، میزهای غذاخوری و میزهای آرایش. یکی از خاص و برجسته‌ترین آنها شیشه های عطر هستند. در طول تاریخ، ظروفی که برای نگهداری عطر، استفاده می‌شده‌اند از ارزش بسیار والایی برخوردار بوده‌اند؛ به این علت که انسان‌ها در زمان‌های قدیم عطرها را مایعاتی الهی می‌دانسته‌اند.

در دوران باستان، بر فلاسک‌های آلاباستری(مرمر سفید یا گچی) جزئیاتی همچون  برگ، میوه، گل، حیوانات و خدایان حک می‌شده. این ماده ارزشمند تنها برای ذخیره عطرها نبود بلکه چیزی در بر داشته که توسط فرهنگ‌های شرقی مایعی الهی در نظر گرفته می‌شده است؛ جلوه‌ای از تجسم خدایان بر روی زمین. در این دوره همه عطرها الهی تلقی می شدند و فقط توسط پادشاهان، ملکه ها، شاهزادگان، شاهزاده خانم‌ها، مقامات مذهبی و برای پیامبران فرستاده شده توسط خدایان بر روی زمین قابل استفاده بوده اند.

انتخاب طرح‌های حک شده بر این ظروف آلابستری بسیار استادانه بوده؛ طرح‌هایی همچون نمادهای الهی به هدف محافظت از مایع درون ظرف، که خود بر تقدس و تجلل عطر می‌افزود. زیبایی آنها بدون شک یکی از برجسته ترین جلوه های هنری تا به امروز است. قرن ها بعد، این ظروف به شکل خمره‌هایی درآمدند که از کریستال، شیشه و فلزات گرانبها و نیمه قیمتی ساخته می‌شدند. بطری‌ها کنده کاری‌هایی با نقوش رایج در خلیج فارس و طرح‌های عربی بر خود داشتند و تنها مقادیر کمی روغن معطر در خود جای می‌دادند و برای استفاده در اصیل‌ترین لایه های این جوامع در نظر گرفته می‌شدند.

عبارت «بهترین عطرها در کوچکترین بطری ها هستند» هیچ غیرمعمول نیست و برخاسته از حقیقت است؛ زیرا در طول تاریخ، روش استخراج اسانس های مورد استفاده در عطرها به قدری گران بوده که باعث می‌شده تنها مقادیر کمی از این مایع قابلیت فروش یا خرید داشته باشد.

با مسیر ابریشم و تبادل فرهنگی بین غرب و شرق، بطری‌ها همراه با عطرهای کمیاب وارد اروپا شدند. در این دوره بین پایان قرون وسطی و آغاز رنسانس، کیمیاگران و عطرسازان اروپایی تصمیم گرفتند عطرهای خود را بسازند و ظروف مورد نظر برای نگهداری آنها را با شیشه، چوب و فلز تزئین کنند. این ظروف که با نقوش یونانی و رومی تزئین می‌شدند، به اتاق بانوان در کاخ‌ها و عمارت‌های طبقه بالای جامعه زیبایی دوچندان می‌بخشیدند.

در قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰ در شیشه‌های عطر تغییرات بسیاری شکل گرفتند که از روند زمان خود پیروی می‌کردند. بطری‌هایی که در طراحی از سبک‌های “Art Nouveau” و “Art Deco” پیروی می‌کردند نشان حاکی از این بودند که بطری‌های عطرها دیگر صرفا نقشی تزئینی ندارند؛ بلکه در دکوراسیون هر اتاق به طرز منحصر بفردی جان می‌گیرند و می‌درخشند.

 

برگرفته از سایت فرگرنتیکا

به اهتمام و نگارش مترجمان آترین استار


آخرین دیدگاه کاربران

ثبت ، نظرات کاربران